Maja-Erol-Authority Partners Founders

Поточна криза, спричинена COVID-19, змінила та продовжує змінювати принципи роботи компаній у всьому світі. Ніхто не може розраховувати, що подолає її неушкодженим, тож велика кількість компаній зіткнуться з тим, що їхній бізнес та корпоративна культура зазнають трансформацій.

Компаніям довелося розробити удосконалені стратегії, спрямовані на успішне функціонування під час роботи віддалено, створюючи умови, які б сприяли збереженню нашого здоров’я, та впроваджуючи рекомендації щодо забезпечення заходів безпеки. Керівники вимушені підлаштовуватися під нові обставини відповідно до нових медичних даних і нових вимог, які формують нові умови праці.

AP впровадила довгостроковий стратегічний план. Зазначені в ньому цілі, знаменують важливий крок вперед на нашому шляху до успіху. Саме тоді, коли внаслідок поточної кризи, спричиненої COVID-19, відбувся карколомний поворот сюжету, AP змінила пріоритети, виконала всі необхідні дії, щоб захистити бізнес, підтримати своїх клієнтів і прийняла найкращі можливі рішення для забезпечення безпеки своєї команди.

В цьому інтерв’ю Майя та Ерол Карабеґ, співзасновники Authority Partners, діляться своїми думками щодо впливу COVID-19 та просування бізнесу за нових реалій.

Maja-Karabeg-Co-Founder-of-AP

AP: З яким найбільшим викликом вам наразі довелося зіштовхнутися у вашій професійній діяльності?

MK: «Ми всі в одному човні» й пандемія суттєво впливає на світ навколо нас, Authority Partners не є виключенням. У 2019 році ми розробили та почали впроваджувати наш трирічний стратегічний план на 2019-2021 роки. Цей план дуже амбітний, та ми не брали до уваги, що щось подібне може статися. Ми змінили наші пріоритети та вжили всіх необхідних заходів, спрямованих на захист нашого бізнесу, підтримку наших клієнтів та прийняли найкращі можливі рішення щодо підтримки наших консультантів.

AP: Яким є ваш найбільший особистий виклик на сьогодні?

MK: Мені подобається порівнювати компанію з тілом людини, а корпоративну культуру та цінності з нашим ДНК. ДНК є життєво важливою для всіх організмів. Вона зберігає генетичну інформацію для синтезу протеїнів та являє собою посібник з усіх життєвих процесів. Направляючи кожну окрему клітину, ДНК сприяє розвитку організму в цілому. Корпоративна культура та цінності мають схожі рушійні сили. Надважливо підтримувати їхню життєздатність, однак це стає все складніше в теперішні часи фізичного дистанціювання.

AP: Що ви змінили, щоб ваш бізнес продовжував працювати?

MK: У нас добре налагоджені процеси та методики, тому для нас було легко переміститися з офісів до наших безпечних домівок.

AP: Що було впроваджено, щоб залишитися конкурентоспроможними?

MK: У рамках нашого стратегічного зростання ми вирішили почати нарощувати кількість міжнародних консультантів у нашій команді ще у 2018 році. На сьогодні близько 25% співробітників Authority Partners живе та працює далеко від нашого технологічного центру. Ми розпорошені по 27 країнах в межах 13 часових поясів. Таке широке географічне охоплення відіграло важливу роль у зміцненні нашої методики віддаленої роботи.

AP: Яку пораду ви дали б засновникам стартапів щодо того, як ефективно керувати витратами та грошовими потоками під час кризи?

MK: Необхідно мати план А, план Б і план В. Зберігайте позитивний настрій, відкрийте кредитну лінію, якщо у вас її ще немає. Щотижня контролюйте свої грошові потоки, за необхідності щомісяця коригуйте їх. Будьте поруч зі своїми клієнтами та постачальниками. Відверто поговоріть з вашими працівниками та поясніть свої плани.

AP: Чи є віддалена робота чимось новим для вас?

MK: Віддалена робота не є новою концепцією для Authority Partners, оскільки багато наших консультантів працюють за таким принципом вже досить давно. Безумовно, COVID змусив нас збільшити відсоток віддалених працівників майже до 100%, але ми радіємо, що маємо можливість убезпечити всіх, зберігаючи наші КПЕ високими.

AP: Існує загальний прогноз, що ІТ-компанії, які не пристосуються до віддаленої роботи, не зможуть залучити або утримати працівників після пандемії COVID-19. На вашу думку, чи відбудеться загальний перехід на віддалену роботу? Як ви вважаєте, чи будуть працівники більш неохоче приймати офісні посади?

MK: Ми вважаємо, що наразі необхідно продовжувати працювати віддалено. Але ми також повинні пам’ятати, що деякі люди надають перевагу роботі в офісі, і, як ми зрозуміли останнім часом, багато хто з нас потребує щоденного спілкування та взаємодії. Світ був готовий до певних змін, і ця пандемія пришвидшить їх. Ми продовжуватимемо спостерігати за ситуацією та відкриємо офіси для звичного використання, коли настане час. Однак, безпека – це найголовніший пріоритет.

AP: На вашу думку, яку користь ми отримали від віддаленої роботи, враховуючи, що ми вже це запровадили і люди до цього звикли?

MK: Очевидною є відповідь, що віддалена робота принесла нам користь, зменшивши ризик зараження цим вірусом. Також віддалена робота дозволяє людям жити і працювати буквально в будь-якому місці, а в нашому випадку це означає в 13 різних часових поясах по всьому світу.

AP: Як ви підтримуєте своїх співробітників щасливими?

MK: Ми хочемо, щоб Authority Partners були середовищем, де чують та цінують думку кожного, а також креативним простором, де працівників заохочують просувати власні ідеї. Ми завжди шукаємо шляхи вдосконалення процесів, і зворотній зв’язок від працівників є життєво важливим для нашого вдосконалення. Для цього у нас запроваджуються тривалі ініціативи та певні механізми (щорічне дослідження рівня залученості працівників, опитування щодо задоволеності працівників, оцінка персоналу за методом зворотного зв’язку «360 градусів», рада представників, регулярні наради та загальні збори всього колективу, конкурентні зарплати, багато додаткових бонусів, серед іншого щорічні огляди) та протягом пандемії ми організували онлайн-заняття з йоги, заняття «Мистецтво для дітей», казки на ніч для дітей тощо. Я вважаю, ми живемо цінностями нашої компанії. AP – це дуже динамічне середовище, очікування високі, тому це фантастичне місце для людей, які бажають зростати професійно та особистісно. Можливості безмежні.

Erol-Karabeg-Co-Founder-of-AP

AP: Наскільки добре підготовленою до кризи була ІТ-галузь?

EK: Пандемія стала шоком для ІТ-галузі, так само як і для будь-якої іншої. Однак, на щастя для ІТ-галузі, а точніше для компаній-розробників програмного забезпечення, ми вже звикли працювати на відстані, тому перехід на віддалену роботу не був такою вже великою зміною. Саме це допомогло мінімізувати дестабілізаційні фактори, які сформувалися внаслідок пандемії.

AP: Чи була глобальна небезпека розвитку пандемії суттєво недооціненою?

EK: Власне, було багато людей, які висловлювали серйозне занепокоєння зростанням ризику поширення інфекційних захворювань у теперішньому взаємопов’язаному світі. Крім того, через зростання чисельності населення люди займають все більшу площу раніше незайманих територій, де розташовані певною мірою ізольовані екосистеми. Ці два фактори значно підвищують ризик зараження та поширення нових патогенів. Однак, щоб впевнено відповісти на ваше запитання, нам доведеться почекати і побачити, як часто ми стикатимемося з пандеміями в майбутньому. Я переконаний, що в майбутньому ми розподілимо їх за рівнем загрози; однак за теперішньої глобальної економіки, що використовує підхід «якраз вчасно», де кожне незначне підвищення ефективності посилюється в 100 разів завдяки важелям світових ринків капіталу, пандемії все ще трапляються досить нечасто, щоб викликати серйозне занепокоєння у більшості підприємств та установ.

AP: Попит на висококваліфікованих спеціалістів в ІТ-галузі зростає. Чи пандемія несподівано припинить цю тенденцію зараз?

EK: Якщо коротко, «ні» на найближчу перспективу та «побачимо» на довгострокову перспективу. Я маю на увазі те, що раптова зміна умов ведення бізнесу змушують компанії до інновацій та адаптації ще швидшими темпами, ніж раніше. Парадоксально, але зараз ми спостерігаємо посилений тиск, який спрямовано на використання технологій для мінімізації наслідків пандемії для бізнесу. Однак, якщо ця пандемія триватиме і в наступному році, світова економіка може достатньо охолонути, щоб уповільнити темпи інвестування, включно з інвестиціями в технології. Наразі ми не бачимо доказів того, що цей ризик втілюється у життя.

AP: Чи очікуєте ви якихось «крутих» технологічних інновацій у галузі інформаційних технологій у 2020 році та більш значних зрушень?

EK: Ми спостерігаємо посилення уваги до технологічних рішень, які дозволяють людям та компаніям вести бізнес віддалено. Це цікава зміна, оскільки вона дає більше свободи працювати та долучатися з будь-якої точки світу. Однак важко радіти цим досягненнями, тому що до цього нас змусила пандемія. Особисто я все ще більше захоплююсь деякими технологічними тенденціями, які з’явилися до пандемії COVID. Здатність штучного інтелекту (ШІ) спростити спосіб нашої взаємодії з комп’ютерними технологіями важко переоцінити. ШІ, в поєднанні з поточним масовим рухом, спрямованим на переробку всього навколо нас у відкриті платформи, які можна програмувати, незабаром повністю змінить кожну знайому річ у наших домашніх господарствах та на робочих місцях. І нарешті, якщо додати швидке розповсюдження мереж 5G як третю важливу розробку, ми отримуємо передумови «ідеального технологічного прориву».

AP: Чи відчуваєте ви впевненість у своєму бізнесі після пандемії COVID?

EK: Я надзвичайно впевнений у здібностях та талантах консультантів Authority Partners, а також у «корпоративних знаннях», які ми накопичили за останні 22 роки. Таке ноу-хау, яке об’єднує нашу корпоративну культуру та бізнес-процеси, є неоціненним ресурсом у кризові часи. Ми на шляху до досягнення наших цьогорічних стратегічних цілей, незважаючи на пандемію. Ми орієнтовані на цілі, і навіть долаючи такі викликами, ми налаштовані працювати як завжди ефективно. Крім того, кожна руйнівна подія створює нові можливості. Хто зможе капіталізувати їх краще за таку компанію-розробника програмного забезпечення як Authority Partners?