Authority Partners İş Fuarı: Türkiye’nin Olağanüstü Bilişim Uzmanları ile Güçlenerek +500’e doğru

Türkiye’den ve dünyadan pek çok BT uzmanı, küresel pazarda faaliyet gösteren lider BT şirketine katılma olanaklarını keşfetmek için 15 Ekim Cuma günü düzenlenecek Authority Partners Küresel İş Fuarı’na katılacak. Bu etkinlik, aslen Bosna-Hersek kökenli, ancak doğası gereği dünya vatandaşları olan AP’nin kurucuları, Maja ve Erol Karabeg ile konuşmak için mükemmel bir fırsattı.

Authority Partners merkezinin kapılarını 23 yıl önce California, ABD’de aralayan, bu ikili, ardından 16 yıl önce Saraybosna’da ve 1 yıl önce de İstanbul, Türkiye’de teknoloji merkezleri kurdular. AP ekibi şu anda, 33 ülkeden fazla, ofislerden ve uzaktan çalışan uzmanlarıyla, neredeyse 500’den fazla danışmana sahip. Maja ve Erol, AP İş Fuarı’nın ardından şirketin, Türkiye’den ve diğer ülkelerden gelen uzmanlarla daha da zenginleşeceğine inanıyorlar.

Maja ve Erol ile konuşmak her zaman inanılmaz ve ilham verici bir deneyim. Bu seferki söyleşi,  hikayelerinin nasıl başladığı, İstanbul teknoloji merkezinin daha da fazla genişlemesi ve Authority Partners Küresel İş Fuarı’nın önemi hakkındaydı. Son olarak, bu röportaj aynı zamanda Authority Partners’ın her alanında yerleşik olan şirket kültürüne de değiniyor.

AP: Bosna Hersek’te doğup büyüdünüz, daha sonra ABD’ye taşındınız ve 23 yıl önce bugün 33 ülkede faaliyet gösteren başarılı bir şirket kurdunuz. Başarıya giden bu yolun arkasındaki itici güç neydi?

Maja Karabeg: Bir şeyin diğerine yol açtığını söyleyebilirim. Erol ilk şirketini 90’lı yılların başında memleketimiz Mostar, Bosna Hersek’te kurdu. Şirkete, 1991 yılının Haziran ayında ilk çalışanı olarak katıldım. Ondan sonra Avusturya’ya, ardından ABD’ye taşındık.

Teknolojiyi her zaman sevdik ve yazılım geliştirme konusunda tutkuluyduk. Bu çok yaratıcı bir meslek çünkü bir şeyi yapmanın birçok yolu vardır, bu yüzden de daha iyi, daha verimli, daha ölçeklenebilir yolları bulmak için sürekli bir görevdesiniz.

Sürekli olarak BT yeteneğine ihtiyaç duyulan ABD’de çalışmak, 2005 yılında Saraybosna, Bosna Hersek’te ilk teknoloji merkezimizi açmamız için bize ilham verdi. Bu, küresel hikayemizin başlangıcıydı. 2014’te 200, 2019’da 300, 2020’de 400 danışman olduk ve yakında resmi olarak 500 olmayı umuyoruz.

AP: BT profesyonellerinin küresel ekip içinde çalışmasının avantajı nedir?

Maja Karabeg: Küreselleşme artık bir gerçek ve bence bilişim sektörü bunun mükemmel ve olumlu bir örneği. Farklı ülkelerden, kültürlerden, geçmişlerden meslektaşlarla çalışmak ilginç deneyim. Birçok klişeyi yıkıyor ve aslında düşündüğünüzden daha fazla ortak noktanız olduğunu fark ediyorsunuz. Size, insan kuralları ve düzenlemeleri tarafından oluşturulan herhangi “fiziksel” sınırların dışında, en son teknolojiler üzerinde çalışma fırsatını veriyor aslında.

Bunu tekrar etmeyi seviyorum – akıllı, yetenekli, bilgili, motive, eğitimli, profesyonel insanlar her yerde yaşıyor, bizler doğduğumuz ülke tarafından tanımlanmıyoruz.

AP: AP’nin teknoloji merkezleri nerededir ve nasıl çalışırlar?

Erol Karabeg: Şu anda Irvine, California, Saraybosna, Bosna Hersek ve İstanbul, Türkiye olmak üzere üç AP teknoloji merkezimiz var. Yakın zamanda Güney Amerika’da bir teknoloji merkezi daha açmayı planlıyoruz.

Danışmanlarımız, coğrafi konuma göre organize edilmiş olmayan farklı projeler üzerinde birlikte çalışıyorlar. Atik yazılım geliştirme metodunu kullanıyoruz ve danışmanlarımız ekipler halinde (7 üyeye kadar) organize ediliyor. Proje büyüklüğüne bağlı olarak, bir proje üzerinde çalışan birden fazla ekibimiz olabilir. Her projenin kendi scrum masterı(ları), program yöneticisi(leri), mimarı(ları), mühendislik yöneticisi(leri) vs. vardır. Bu çok dinamik fakat iyi organize edilmiş bir sistemdir. Süreçlerimizle gurur duyuyoruz ve gelecekteki büyüme ve gelişmeye kesinlikle hazırız.

AP: İstanbul’daki teknoloji merkezini ne zaman ve neden kurdunuz?

Erol Karabeg: İstanbul Teknoloji Merkezimizi 2020’de açtık. Aslında, 2018’de uluslararası danışmanları işe almaya başladık ve farklı zaman dilimlerinde çalışan ve harika profesyonellerden oluşan kümeler kurmayı amaçlıyorduk. İstanbul’da aradığımız profilde çok sayıda kişi bulunca, biz de oraya bir teknoloji merkezi açmaya karar verdik. Ne yazık ki, hemen ardından, büyümemizi yavaşlatan Covid salgını başladı. Ama geri döndük ve bu ofisi genişletmek için sabırsızlanıyoruz!

AP: Bu AP için yeni bir fasıl mıydı? İstanbul Teknoloji Merkezi’ni geliştirmek için ilerde planlarınız var mı?

Erol Karabeg: Bahsettiğim gibi İstanbul ofisimizi büyüterek ana teknoloji merkezlerimizden biri haline getirmek istiyoruz. İstanbul’daki BT profesyonelleri için iyi bir eş olduğumuza, rekabetçi maaşlar/çeşitli faydalar sağladığımıza ve AP’de kişisel büyüme ve gelişme için harika bir potansiyel olduğuna inanıyoruz. ABD ve Avrupa’dan müşteriler ve en son teknolojilerle çalışıyoruz, istikrarlı ve güçlüyüz, şirketimiz 23 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteriyor.

AP: AP, 15 Ekim’de Türkiye’den ve diğer ülkelerden katılacak BT profesyonellerine odaklanan Küresel AP İş Fuarı’na ev sahipliği yapacak. AP ekibinin daha da gelişmesi için bu etkinliği neden önemli buluyorsunuz?

Maja Karabeg: Öncelikle bu fırsatı AP’yi, şirket kültürümüzü ve değerlerimizi tanıtmak için kullanmak istiyoruz. Günümüz dünyasında BT profesyonellerinin seçme hakkı var ve bence değerleri sizin değerlerinize uyan bir şirkette çalışmanız önemli.

Diğer taraftan ise, şu anda farklı pozisyonlar/kariyer yolları için yaklaşık 50 açık pozisyonumuz var, bu yüzden ekibimize katılmak isteyen bazı nitelikli adaylarla tanışacağımızı umuyoruz.

AP: Dünya çapındaki BT uzmanlarına mesajınız ne olurdu?

Maja Karabeg: Meraklı, akıllı, iddialı, açık fikirli, yaptığınız işi seven, sürekli profesyonel büyüme ve gelişmenizi sağlayacak bir pozisyon arıyorsanız ve küresel, büyüyen BT profesyonellerinden oluşan ekibin bir parçası olmak isterseniz, takımımıza katılın.

Başarıya giden yolda müşterilerimizle #birliktebüyümek uzmanlık alanımızdır!